Bagaimana Seorang Mak Cik Bebas Dari Suntikan Insulin: Penyakit Kencing Manis

Mengikut statistik,Penyakit Kencing Manis (diabetes) di Malaysia semakin meningkat setiap tahun. Penyakit Kencing Manis (diabetes) ini semakin menjadi-jadi di negara ini. Agak mengejutkan bila mendapati seramai 3.6 juta rakyat malaysia mengidap Penyakit Kencing Manis (diabetes)

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

Terima kasih kepada anda yang masih setia kepada NadiaMusa. Semoga anda sentiasa sihat sejahtera.

Okay… Hari ini saya nak berkongsi berkenaan Penyakit Kencing Manis (diabetes).

Baru-baru ini ada sahabat yang berkongsi mengenai kisah seorang makcik yang mengidap Penyakit Kencing Manis (diabetes)Kadar bacaan gula makcik tersebut boleh di katakaan tinggi. Tapi makcik tu tak nak menggunakan “suntikan insulin”.

Penyakit Kencing Manis08

Erm.. Kami tak pasti kenapa makcik tu tak nak buat “suntikan insulin”. Tapi saya beranggapan mungkin makcik tersebut takut kot :).

Yer la.. kan ada orang yang tak nak jumpa doctor sebab takut kena enjek/suntik dengan jarum suntikan tu. 🙂

Komplikasi Penyakit Kencing Manis (Diabetes)

Penyakit Kencing Manis01

Seperti yang kita tahu, “Suntikan Insulin” dapat membantu untuk mengawal paras gula dalam darah. Setiap pengidap kencing manis wajib mengawal paras gula ini agar Komplikasi Penyakit Kencing Manis (diabetes) dapat di elakkan.

Penyakit Kencing Manis (diabetes) yang tidak di kawal untuk jangka masa panjang akan mengakibatkan kesan komplikasi akibat daripada Penyakit Kencing Manis (diabetes). 

Komplikasi yang saya maksudkan terbahagi kepada dua, iaitu MACROVASCULAR & MICROVASCULAR.(Macrovascular) adalah kesan kepada salur darah yang besar manakala (Microvascular) pula kesan kepada salur darah yang kecil.

Apakah kesan daripada komplikasi kepada salur darah yang BESAR (Macrovascular)

1. Serangan Jantung

2. Boleh mengakibatkan salur pembuluh darah tidak lancar di (arteri).

3. Lumpuh (stroke). Ia sama ada lumpuh separuh atau sepenuhnya.

Apakah kesan daripada komplikasi kepada salur darah yang KECIL (Microvascular)

1. Mengakibatkan kegagalan fungsi buah pinggang. Jika kedua-dua buah pinggang mengalami masalah kegagalan untuk berfungsi, pesakit perlu menjalani rawatan dialisis secara berkala yang memakan belanja yang agak mahal.

2. Pesakit boleh mengalami mata kabur dan buta. Mengikut kajian, tiada jalan untuk sembuh jika mata buta yang di akibatkan Penyakit Kencing Manis (diabetes) 

Penyakit Kencing Manis02

Penyakit Kencing Manis07

3. Pesakit akan kehilangan rangsangan pada saraf terutamanya pada bahagian tangan dan kaki. Kebiasaannya, pesakit akan mengalami kebas pada hujung kaki dan tangan. Mereka juga akan kehilangan deria rasa (sakit/panas) pada kaki dan tangan. Oleh itu mereka tidak akan perasan jika mereka terpijak di permukaan panas atau tajam. Secara tak langsung mereka akan mengalami luka yang tidak di sedari pada kaki.

4. Untuk pesakit lelaki, mereka boleh mengalami “Mati Pucuk”.

Antara kesan lain daripada Penyakit Kencing Manis (diabetes) adalah.

  • Boleh mengalami jangkitan kulat pada kulit. Biasanya berlaku kepada mereka yang Obese.
  • Mudah mengalami jangkitan. Jangkitan yang biasa di alami adalah jangkitan Paru-Paru.
  • Jangkitan dan Ulser Kaki

Okay..

Berbalik kepada cerita Mak Cik tadi. Komplikasi yang saya jelaskan di atas mungkin akan di alami oleh Mak Cik tersebut dan juga mereka yang mengidap Penyakit Kencing Manis (diabetes).

Memandangkan Mak Cik tersebut tidak mahu mengamalkan Suntikan Insulin. Maka Mak Cik tu pun mencari jalan alternatif untuk merawat Penyakit Kencing Manis (diabetes) yang di alaminya.

Satu hari, Mak Cik tu berminat nak mencuba Vivix yang di perkenalkan oleh sahabat saya.

Memandangkan Vivix telah terbukti membantu ramai orang yang mengalami Penyakit Kencing Manis (diabetes). Maka Mak Cik tu pun terbuka hati untuk mencubanya.

Kesan Selepas Menggunakan Vivix

Selepas 2 minggu, sahabat saya bertanya khabar Mak Cik setelah menggunakan vivix dan respon yang positif telah di terima..

Alhamdulillah.. Semakin menurun bacaan gula dalam darah Mak Cik tersebut.

KencingManis

Sebenarnya ini adalah salah seorang pengguna vivix yang telah berjaya menurunkan kadar bacaan gula dalam darahnya. Ramai lagi yang telah berjaya merawat Penyakit Kencing Manis (diabetes) menggunakan Vivix (dengan izin Allah)

Jom Tengok Testimoni Penyakit Kencing Manis (diabetes) Yang Lain..

Penyakit Kencing Manis03

Penyakit Kencing Manis06

Penyakit Kencing Manis05

Penyakit Kencing Manis04

Alhamdulillah.. Dengan izin Allah.. Vivix dapat membantu mereka dalam Penyakit Kencing Manis (diabetes) yang mereka alami..  Saya doakan semoga mereka akan terus lebih sihat di masa akan datang.

Kepada anda yang mengalami masalah Penyakit Kencing Manis (diabetes), saya suka sarankan anda untuk cuba mengunakan vivix kerana ia telah terbukti dapat membantu ramai orang yang mengalami Penyakit Kencing Manis (diabetes).

Hubungi “019-6222 642” atau “019-2222 642” untuk mendapatkan Vivix “Super Deal”. 🙂

0 0 votes
Article Rating
Klik Share Ya!!!
Posted in: KESIHATAN, Shaklee
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Baca Artikel Berkenaan Kencing Manis di -> Makcik Bebas Dari Suntikan Insulin & Bahaya Kencing […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x