By November 4, 2016 2 Comments Read More →

5 Cara Mudah Merawat Sembelit

Sembelit bila menyerang memang sangat menyakitkan. Tak semua orang faham perkara ini kerana hanya yang mengalaminya sahaja yang tahu betapa sakitnya sembelit. Lebih merisaukan adalah apabila sembelit yang di biarkan berlarutan tanpa di rawat boleh menyebabkan Buasir pula. Namun begitu, ada kaedah kaedah yang kita boleh amalkan untuk merawat dan mencegah sembelit.

Jika anda mengalami sembelit selepas bersalin (KLIK SINI)

Jika anda mahu tahu apakah ubat sembelit mujarab yang ramai orang tak tahu (KLIK SINI)

Okay.. biar saya teruskan perkongsian 5 Cara Mudah Merawat Sembelit.

5 Cara Mudah Merawat Sembelit adalah seperti berikut

Minum Air Kosong 3-5 Gelas Lebih Dari Biasa

sembelit-air

Apabila anda di serang sembelit, anda di sarankan untuk segera minum air lebih banyak dari biasa. Anggaran lebihan kuantiti air yang perlu di ambil adalah dalam 3-5 gelas sehari. Lebih kurang 1 hingga 1.5 liter.

Air kosong adalah salah satu cecair yang bagus untuk membantu mencuci bahan buangan dan toksin dari badan. Cuba elakkan minuman lain seperti jus & bergas kerana di takuti ia mengandungi gula yang tinggi dan mungkin boleh menyebabkan sembelit anda menjadi semakin teruk.

Ambil Makanan Berserat Tinggi

sembelit-serat

Anda di sarankan untuk menambah pengambilan makanan berserat tinggi ketika sembelit. Sembelit yang anda alami juga mungkin berpunca daripada pengambilan makanan yang berlemak, bergula dan bertenusu.

Selain daripada pengambilan makanan yang tinggi serat, anda juga boleh ambil mana mana suplimen yang berserat untuk mengantikan makanan tersebut.

Ambil Prun

sembelit-prun

Kenapa saya sarankan prun adalah di sebabkan prun berfungsi untuk merangsang mengurangkan pergerakan najis lebih perlahan. Ini akan membolehkan risiko masalah sembelit dapat di elakkan.

Selain buah prun, anda juga boleh cuba jus prun sebagai alternatif. 😀

Bersenam Membantu Masalah Sembelit

sembelit-senaman

Berjalan selama 30 minit boleh membantu menggalakkan pergerakan usus secara sihat. Tetapi jika anda mahu mengangkat bebanan juga tidak ada masalah. Anda juga boleh melakukannya. Selain itu, cuba elakkan anda duduk terlalu lama.

Gunakan Suplimen Untuk Merawat Sembelit.

sembelit-suplimen

Untuk lebih mudah, Cari suplimen yang boleh merawat sembelit. Pemilihan suplimen haruslah berhati hati kerana zaman sekarang banyak produk tiruan dapat di hasilkan dengan sangat mudah.

Jika anda ingin mencuba dengan suplimen, Saya sarankan anda gunakan suplimen yang terdapat di link di bawah.

Suplimen Sembelit (KLIK SINI)

 

0 0 votes
Article Rating
Klik Share Ya!!!
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
jamaliah
5 years ago

tips yang menarik.tq

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x