By December 18, 2016 Read More →

Nutrisi Terbaik Yang Wajib Di Amalkan Oleh Ibu Hamil

Assalamualikum dan Salam Sejahtera,

Pertama, Tahniah di ucapkan atas kehamilan anda 🙂 Jom saya nak share topik-topik kebiasaan tanda tanya buat ibu-ibu hamil.

Apakah Cabaran Yang Biasa Di alami Oleh Ibu Hamil?

Kehamilan adalah proses yang agak mencabar terutamanya bagi ibu yang pertama kali hamil. Kehamilan adalah proses yang panjang iaitu selama 9 bulan 10 hari. Cabaran yang di hadapi ibu dalam membesarkan janin amat menduga emosi dan juga kekuatan fizikal.

Antara cabaran-cabaran ibu hamil adalah seperti berikut.

  • Alahan teruk atau Morning sickness
  • Tak boleh makan atau tak lalu makan
  • Muntah dan loya
  • Anemia – Berbahaya jika tidak di atasi, antarnya boleh menyebabkan keguguran, pendarahan sebelum dan selepas bersalin, berat bayi rendah dan kematian bayi.
  • Keletihan dan rasa malas
  • Stress
  • Mood swing

Lazimnya, simptom kehamilan di atas akan mengganggu aktiviti harian ibu. Walau bagaimanapun anda tak perlu bimbang InshaAllah akan berlaku beberapa bulan sahaja. Namun, ia bergantung kepada bagaimana ibu menjaga pemakanan, rehat dan nutrisi yang di ambil oleh ibu setiap hari.

Hampir semua masalah yang di sebutkan dapat di atasi dengan memastikan dapatkan keperluan nutrisi yang cukup setiap hari dengan lengkap dengan rehat yang mencukupi serta sokongan daripada suami.

Apakah Nutrisi Yang Penting Buat Ibu Hamil?

Secara amnya, ibu yang sedang hamil perlu mengambil bijiran dan sayuran hijau yang banyak untuk memenuhi keperluan asid folic, protin dan karbohidrat untuk tenaga.

Kekurangan zat akan menyebabkan ibu hamil mendapat masalah anemia yang boleh mengancam kesihatan.

Bagaimanakah Ibu Boleh Mendapat Nutrisi Yang Di perlukan Semasa Hamil Dengan Sempurna

Ibu yang hamil sangat penting manjaga pemakanan dan pastikan pemakanan yang di ambil pastikan mempunyai nutrisi yang mencukupi keperluan seharian. Ia adalah untuk kepentingan ibu dan juga bayi.

Antara 8 nutrisi kehamilan yang penting untuk ibu hamil dan bayi adalah seperti berikut :

  • Sayuran Hijau – Sayuran hijau merupakan sumber zat besi, folat, serat dan juga vitamin C. Kehamilan akan membuatkan ibu hamil menjadi kurang zat besi. Serat membantu sembelit dan vitamin C membantu penyerapan zat besi. Antara sayur yang tinggi zat besi adalah seperti sayur bayam dan kangkung

  • Nasi merah – Nasi merah cukup kaya dengan serat, zat besi dan vitamin B. Ia juga rendah indeks glikemik dan bantu ibu hamil rasa kenyang lebih lama. Vitamin B di perlukan untuk kesihatan saraf dan hasilkan sel-sel darah merah. Pada saat hamil biasanya volume darah akan meningkat sebanyak 40 %

  • Strawberi – Strawberi makanan super kerana mempunyai kandungan anti oksidan, serat, folat dan juga vitamin C. Anti oksidan, serta, folat dan juga vitamin C. Anti oksidan sangat bermanfaat untuk membantu melindungi bayi dari risiko penyakit diabetes. Ia penurunan risiko preeklamsia, hipertensi atau tekanan darah tinggi yang serius ketika hamil

  • Minyak Ikan – Omega 3 yang ada dalam minyak ikan membantu untuk perkembangan mata, sistem saraf bayi dan juga DHA penting untuk otak bayi untuk dapat bayi yang bijak. Contoh ikan yang tinggi omega 3 ialah ikan salmoon atau ikan kembung sebagai alternatif

  • Pisang – Pisang mengandungi potassium yang dapat mengatasi penahanan cairan yang akan membuatkan kaki ibu hamil menjadi bengkak dan krem ketika hamil. Ia juga mengandungi serat yang membuatkan ibu hamil rasa kenyang lama dan elakkan sembelit

  • Daging merah – Daging merah tanpa lemak adalah salah satu sumber zat besi untuk mengelakkan daripada ibu hamil terkena anemia. Ia juga kaya dengan sumber protin. Elakkan makan hati kerana hati mengandungi retinol yang cukup tinggi yang mengandungi vitamin A yang bahaya untuk bayi

  • Kiwi – Kiwi kaya dengan vitamin C, anti oksidan dan folat. Ia bagus untuk perkembangan bayi

  • Ubi – Ubi kaya dengan anti oksidan, vitamin B, vitamin C dan serat. Ia juga sumber karbohidrat yang sihat dan ibu hamil dapat rasakan kenyangkan lebih lama. Ia juga untuk mencegah sembelit

Pelbagai lagi makanan berkhasiat lain yang baik untuk ibu hamil. Pastikan ibu mengambil makanan tersebut mengikut cadangan piramid makanan untuk ibu hamil. Boleh refer piramid makanan seimbang di bawah:

Mengapa Doktor Membekalkan Supplemen Untuk Ibu Hamil

Semasa hamil badan ibu memerlukan dua kali ganda lebih nutrisi untuk di salurkan kepada bayi yang sedang membesar di dalam rahim ibu. Tapi majoriti nutrisi seperti vitamin dan protin akan musnah semasa penyediaan makanan sebelum sempat di serap oleh badan.

Inilah puncanya mengapa ibu hamil mudah mendapat masalah kurang zat dan anemia. Bukan kerana tak cukup makan tapi kerana makanan yang di makan mengandungi zat yang sedikit akibat musnah semasa penyediaan.

Selain itu, kadang-kadang ibu tak mampu nak makan banyak-banyak. Contoh, kalau kita ambil sebiji vitamin C (Shaklee) bersamaan dengan 7 biji oren atau sebiji B complex (Shaklee) bersamaan dengan 3 mangkuk bijirin atau 1 setengah mangkuk sayur bayam rebus. Mampu kah ibu nak maintain pemakanan yang banyak setiap hari.

Jika keadaan ibu dan bayi sentiasa sihat dan normal, sekurang-kurangnya ibu perlu mengambil vitamin B atau asid folik sebagai supplemen tambahan harian.

Pada awal-awal  kehamilan, sememangnya ibu-ibu tidak memerlukan makanan tambahan lain bagi mendapatkan vitamin dan mineral. Cukup sahaja jika ibu mampu memastikan yang ibu dapat makan pemakanan yang sihat dan seimbang. Tetapi apa kan daya, kadang-kadang ibu yang bekerja tidak dapat memperolehi makanan berkhasiat atas pelbagai faktor. Selain itu, alahan yang teruk di awal kehamilan membuatkan ibu-ibu tidak dapat makan makanan yang seimbang.

Ibu yang kekurangan masa untuk menyediakan makanan berkhasiat di rumah, perlu mendapatkan diet yang seimbang sebagai satu cara alternatif terbaik untuk mendapatkan nutrisi yang ibu dan bayi perlukan.

Cuba elakkan daripada makan terlalu banyak makanan berlemak atau manis dan minuman manis. Makanan ini mungkin mengenyangkan untuk jangka masa pendek, tetapi tidak membekalkan mineral dan vitamin yang anda perlukan.

Realitinya, sememangnya kadang kala sukar untuk mendapatkan diet yang seimbang. Jika anda tidak boleh makan banyak kena loya atau sibuk di tempat kerja, atau jika anda seorang bakal ibu yang masih muda, supplemen mungkin dapat membantu anda mendapatkan nutrisi yang di perlukan.

Oleh kerana itu, doktor telah membekalkan pil vitamin untuk ibu hamil untuk membantu memenuhi keperluan zat semasa hamil.

Suplimen Sintetik Versus Semulajadi

Kebanyakan Vitamin Antenatal yang di berikan pihak hospital atau klinik mempunyai masalah berikut:

  • Sintetik dan di perbuat daripada bahan kimia
  • Bau yang tidak menyenangkan
  • Pewarna yang kuat
  • Tahap kehancuran yang lemah, membawa pil tidak hancur dalam badan dan susah di serap oleh badan
  • Ada pewarna dan bukan dari bahan semulajadi

Ramai ibu hamil mengadu tidak tahan dengan bau pil vitamin klinik dan tidak mampu menelan. Jadi Set Hamil Shaklee menjadi alternatif yang terbaik bagi ibu ibu hamil untuk atasi masalah-masalah tersebut.

Apakah Kebaikan Set Hamil Shaklee Kepada Ibu Hamil?

Setiap ibu hamil pasti maukan bayi dalam kandungannya mendapat khasiat yang terbaik untuk pembesaran yang sempurna dan pertumbuhan otak yang cemerlang. Set hamil Shaklee memenuhi kesemua keperluan ibu hamil dengan rangkaian produknya.

Set Hamil Shaklee memenuhi kesemua keperluan ibu hamil dengan rangkaian produknya.

 

Perkembangan otak bayi dalam kandungan amat memerlukan nutrisi ibu yang baik.

Testimoni

Disclaimer: Testimoni di atas adalah dari pengguna produk set hamil shaklee yang sebenar. Namun hasilnya mungkin berbeza mengikut keadaan dan kesihatan pengguna.

Cara Untuk Mendapatkan Set Hamil Shaklee

Oleh kerana individu adalah unik dan berbeza, maka tidak adil kita tidak memberi cara makan vitamin Shaklee secara pukul rata. Setiap ibu memerlukan sukatan yang berlainan. Contoh ibu hamil yang ada anemia dengan ibu hamil yang ada diabetes sudah tentu lain sukatannya.

Cara makan yang exclusive akan di sertakan berserta consultation dalam setiap packaging. 🙂

Para suami yang sayang isteri dan bayi yang sedang berkembang dalam rahim dan juga ibu yang mahu memberikan yang terbaik untuk bayi dalam kandungan boleh dapat kan Set Hamil Shaklee.

Saya doakan semoga ibu hamil dan bayi dalam dalam kandungan sihat sepanjang hamil sehingga bersalin dan bersalin dengan selamat kedua-duanya serta melalui proses berpantang dengan mudah dan tiada masalah. Aamiin

Kita hanya berusaha, ikhtiar, berdoa dan akhirnya bertawaakkal. Semuanya di atas izin Allah s.w.t.

Jika berminat boleh hubungi dan consult dengan saya Nadia 019-2222642

 

mm
Bekas pelajar UIA dan Masih berkerja sepenuh masa sebagai accountant.

Part Time Business: Shaklee Independent Distributor dengan pendapatan yang agak lumayan. 🙂 (Master to Be).

Artikel Best

Pengalaman dan Check Up Sepanjang Hamil di Trimini... Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Alhamdulillah dah berakhir Triminister Pertama saya (1 minggu hingga 16 minggu @ 1 bulan hingga 3 bulan). Saya c...
Akhirnya Berjaya Hamil Selepas Hampir 6 Tahun Beru... Entri kali ini adalah perkongsian kisah bagaimana perjalanan hidup saya berusaha untuk hamil dan mendapatkan zuriat selama hampir 6 tahun. Ya, Hampi...
Bleeding Ketika Hamil 6 Minggu Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Hari ni, 19 September 2016, genap kandungan saya berusia 6 minggu 4 hari. Hari ni saya nak cerita kejadian y...
Check Up Pertama Kali Setelah Hamil di Hospital Tu... Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Setelah anda membaca entry saya tentang bagaimana saya hamil setelah 6 tahun mencuba (Kalau belum baca klik link...
Cara Untuk Mengatasi Alahan Ketika Hamil Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Alahan @ Morning Sickness Di Awal Kehamilan Kajian menunjukkan kebanyakan ibu hamil mengalami alahan di awal ...
Follow Up Bleeding Check Up Di Hospital Putrajaya Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Selepas saya buat check up kat Hospital Tunku Azizah tentang masalah bleeding saya ni, saya ada bagitau Dr Wan A...
Posted in: Info Hamil, Shaklee

Comments are closed.