By June 22, 2015 Read More →

Normal Ke Rasa Pening Ketika Bersenam?

Rasa pening ketika bersenam adalah biasanya disebabkan tidak cukup makan, dehidrasi dan teknik pernafasan yang tidak betul, tetapi ia bukan sesuatu yang dianggap biasa begitu sahaja. Dalam beberapa kes, rasa pening itu adalah mungkin tanda masalah yang lebih serius, seperti tekanan darah tinggi atau penyakit jantung.

Berhenti bersenam dengan segera jika anda mengalami pening kerana anda mungkin boleh hilang keseimbangan dan rebah.

pening bersenam

Gula Rendah Di Dalam Salur Darah.

Badan manusia menggunakan gula dalam bentuk “glukosa” sebagai sumber tenaga untuk menjalankan kebanyakan fungsinya.

Jika anda tidak mendapat makanan yang cukup, badan anda tidak akan mempunyai glukosa yang cukup, keadaan ini dikenali sebagai hipoglisemia. Ia adalah keadaan yang biasa dalam orang-orang dengan diabetes tetapi boleh berlaku pada orang-orang yang normal juga.

Jika anda bersenam pada waktu pagi sebelum makan sarapan atau terlupa makan, gula dalam darah anda biasanya akan rendah, yang mana ia boleh membawa kepada rasa pening ketika bersenam. Gejala-gejala lain, seperti mual, meningkatkan kadar jantung dan menggeletar juga mungkin berlaku.

Makan sekurang-kurangnya dua hingga empat jam sebelum bersenam boleh membantu mengelakkan gula darah rendah. Jika anda terlupa untuk makan hidangan yang berat, anda boleh makan makanan seperti snek ringan atau buah-buahan sebelum bersenam.

Pening yang berlaku semasa latihan kerana gula dalam darah rendah juga boleh diatasi dengan meminum jus buah-buahan atau makanan ringan yang tinggi gulanya.

Kurang Air

Tidak minum air yang mencukupi sebelum, semasa atau selepas senaman boleh menyebabkan dehidrasi. Apabila badan anda tidak mempunyai cecair yang cukup, ia tidak dapat mengekalkan fungsinya dengan betul.

Dehidrasi boleh menyebabkan pening, sakit kepala dan mulut melekit kering. Minum banyak air sebelum, semasa dan selepas akan membantu mengelakkan dehidrasi. Elakkan minum terlalu banyak, sebagai overhydration kerana ia juga boleh menimbulkan masalah. 

Untuk lebih mudah, anda di nasihatkan minum air jika anda terasa dahaga atau tekak kering. Selain itu, anda juga boleh Minum minuman elektrolit atau juga dikenali sebagai “Sport Drink” yang mana ia memang telah terbukti berkesan membantu dalam masalah dehidrasi.

Info Lanjut Sila klik –>> Apa Itu Minuman Elektrolit

Pernafasan yang tidak betul

Jika anda terlalu memaksa diri sendiri atau tidak pernah bersenam, pernafasan anda mungkin terlalu singkat atau terlalu laju. Hal ini boleh menyebabkan pening, lemah atau rasa seperti anda akan pengsan.

Jika anda mendapati bahawa anda bernafas terlalu laju, cuba kurangkan tahap aktiviti atau berhenti untuk berehat seketika. Tetapi jika anda sambung melakukan senaman dan anda masih rasa pening, anda di nasihatkan berhenti.

Masalah Kesihatan

Dalam beberapa kes, rasa pening juga mungkin disebabkan oleh masalah kesihatan atau disebabkan oleh ubat-ubatan tertentu, terutamanya ubat tekanan darah. Penyakit jantung juga boleh menyebabkan anda rasa pening. Jika anda mempunyai masalah pening ketika bersenam ini berpanjangan, anda di nasihatkan untuk berjumpa doktor.

Amaran

Jika anda mengalami pening semasa latihan, hentikan apa sahaja yang anda lakukan dan berehat. Pastikan kepala anda di atas hati dan tidak berbaring. Duduk di atas kerusi atau berjalan-jalan boleh membantu.

Jika dehidrasi atau kekurangan gula dalam darah adalah puncanya, minum air atau makan makanan ringan.

Jika pening yang tidak bertindak balas kepada minum air atau makanan dan tidak hilang walaupun selepas satu jam, hubungi doktor.

Dapatkan rawatan perubatan dengan segera jika anda mempunyai pening beserta dengan salah satu atau lebih daripada gejala berikut: sakit dada, berdebar-debar jantung, sesak nafas, lemah, tidak boleh menggerakkan tangan atau kaki atau perubahan dalam penglihatan atau pertuturan.

Klik Share Ya!!!
Posted in: Umum & Pelbagai

Comments are closed.