By February 25, 2015 0 Comments Read More →

Now Everyone Can Kurus: Kisah Bagaimana Pn Haslina Berjuang Untuk Menurunkan Berat Badan

Kisah benar ini adalah dari kisah rakan saya di dalam program Now Eeveryone Can Kurus. Nama beliau adalah Haslina. Pada 19 Januari 2015 lalu, Pn Haslina telah berjumpa dengan doktor untuk mendapat laporan kesihatan.

Selepas Pn Haslina berjumpa dengan doktor, Beliau terasa sangat terkejut dengan laporan tahap kesihatannya yang di berikan oleh doktor pada masa itu.

Maklumat Kesihatan yang di perolehi Pn Haslina adalah seperti berikut

Berat : 82kg
Tinggi : 166cm
BMI : 29.8
Blood Pressure : High 190/110

Puan Haslina

Mengikut maklumat di atas, Bagi seorang wanita yang berumur 41 tahun, dia telah di kategorikan sebagai obes, dan tekanan darahnya juga di paras yang tinggi.

Ini adalah apa yang Doktor nasihatkan kepada Pn Haslina

“Puan Haslina, I suggest you better take care of your health. You are 41 years old this year. You are obes and your blood pressure is high. I suggest you should loss your weight. Or else macam macam penyakit boleh datang. Please reduced your weight to 65kg”

Luluh, sedih pilu, takut.. Itulah mungkin perasan Pn Roslina bila dia dapat tahu tahap kesihatannya pada masa itu.

Pada masa tu dia terfikir macam mana dia nak turunkan berat badan?

“Dah macam macam cara aku cuba untuk turunkan berat badan sebelum ni, tapi gagal”

Tak makan nasi dah cuba, kurang kan itu ini yang kononnya menggemukkan pun dah cuba…

Jaga makan giler-giler tapi berat yang turun cuma ratus-ratus gram je.. 🙁

Kehidupan Pn Haslina Sebelum Ini

Puan Haslina sebelum ini memiliki berat badan yang lebih baik, iaitu sekitar 65kg je.

Tapi berat badan beliau naik kepada 70kg selepas dia melahirkan anak sulongya. Anak sulong kini telah berumur 16 tahun.

Maknanya Pn Haslina telah me

0 0 votes
Article Rating
Klik Share Ya!!!
Posted in: Umum & Pelbagai
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x