By November 3, 2016 0 Comments Read More →

5 Tips Mengatasi Masalah Sembelit Bayi Dan Kanak Kanak

Sembelit di kalangan bayi dan kanak kanak kerap berlaku. Tapi masalah sembelit ini lebih membimbangkan apabila sesetengan ibu bapa sering memandang ringan perkara ini.

Mereka sering beranggapan bahawa ini adalah proses normal untuk anak anak membesar. Tapi sebenarnya ia tidak begitu & sepatutnya masalah sembelit ini boleh di cegah lebih awal.

Biasanya, masalah sembelit tidak berlaku kepada bayi yang masih menyusu. Ia mula berlaku apabila bayi telah di perkenalkan dengan makanan pepejal. Jika salah memilih makanan pepejal, ia boleh mengakibatkan bayi sembelit.

Punca Kanak Kanak Sembelit

Masalah sembelit ke atas kanak kanak mudah berlaku kerana kurang mengambil makanan berserat & kurang kandungan air dalam badan.

Ini sering belaku di saat pengenalan makanan pepejal seawal bulan ke 6 selepas kelahiran bayi tersebut yang mana pada waktu itu air kurang diberikan sebagai tambahan kepada susu.

Bila air kurang, ini akan membolehkan najis bayi tersebut menjadi keras dan akan berasa sakit ketika membuang. Jika ini berlaku, biasanya bayi akan menahan untuk tidak membuang selama beberapa hari dan ini boleh mengundang masalah lain yang lebih serius.

Komplikasi Sembelit Kepada Bayi & Kanak Kanak

  • Sembelit menyebabkan bayi kurang selera makan.
  • Sembelit menyebabkan bayi sakit kepala
  • sembelit menyebabkan jangkitan pundi kencing pada bayi

Cara Mengatasi Sembelit Bagi Bayi & Kanak Kanak

Ibu bapa perlu peka dengan perkara ini dan berikan kepada mereka makanan yang sihat supaya dapat mengelakkan masalah sembelit. Caranya adalah seperti berikut.

Berikan Mereka Makanan Seimbang

Lengkapkan makanan karbohidrat dengan makanan lain seperti sayuran, buah buahan dan air yang banyak

Perhatikan Kekerapan Mereka Membuang

Jika mereka tidak membuang selama 2-4 hari. anda perlu cuba berikan mereka air atau buah yang lebih kepada sajian mereka

Lebihkan Pengambilan Air Mengikut Tumbesaran

Jika mereka dah boleh berjalan & berlari. Pastikan pengambilan air mereka di lebihkan dari sebelumnya. Jumlah keperluan air pada mereka adalah berbeza mengikut usia & keadaan mereka.

Ambil Makanan Berserat Tinggi

Galakkan mereka untuk mengambil makanan berserat tinggi contohnya seperti jambu, epal, betik dan sayuran hijau.

Ambil Suplimen

Jika anda telah melakukan kaedah kaedah di atas masih belum dapat membantu anak & bayi anda. Anda di sarankan mengambil suplimen untuk membantu masalah sembelit bayi & anak anda itu.

Mungkin ada bermacam macam jenis suplimen di luar sana. Tapi saya suka mensarankan anda mencuba suplimen yang di berinama Meal Shake.

mealshake

Tonton video di bawah. Lihat bagaimana pengalan seorang ibu membantu masalah sembelit bayinya. sehinggakan kadang kadang suaminya terpaksa bantu menarik keluarkan najis anak mereka ketika anak mereka membuang.

Testimoni Pengguna Set Sembelit Kanak Kanak Shaklee

masalah-Sembelit-bayi.jpg

 

masalah-sembelit-bayi-nur

masalah-sembelit-bayi-putra

masalah-sembelit-bayi-ima

Cara Nak Dapatkan Mealshake Yang Di Jamin 100% Original.

Mealshake adalah produk keluaran dari syarikat Shaklee. Harga untuk satu tong mealshake termasuk GST adalah RM 120.58.

Di luar sana ada beberapa laman web yang menjual di bawah paras harga Kos/Modal. Jadi kami mengesyaki mereka mungkin menjual barangan tiruan ataupun yang telah tamat tempoh.

Jadi, saya menyeru anda, supaya beli dari pengedar yang sah ataupun anda boleh beli terus dari shaklee secara online. Jangan di sebabkan murah beberapa 20-30 ringgit, anda sanggup beri barang tiruan kepada orang tersayang.

Untuk pesanan secara online terus dari pihak shaklee, anda boleh menggunakan Debit & Kredit Kad. Anda hanya perlu klik butang Visa & Master di bawah untuk buat pesanan.

ubatsakitbuahpinggangccardJika anda mahu buat pesanan dari pengedar yang sah, Anda boleh hubungi kami di nombor di bawah.

WhatsApp “Anak Sembelit” ke 010-3050 842


Topik Berkaitan Sembelit Bayi

0 0 votes
Article Rating
Klik Share Ya!!!
Posted in: Masalah Sembelit
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x