By May 28, 2015 Read More →

5 Rahsia Tun Dr. Mahathir Kekal Sihat

Tun Dr. Mahathir

Ramai sedia maklum bahawa Tun Dr. Mahathir adalah salah seorang tokoh yang di segani. Selain memegang jawatan Perdana Menteri Malaysia paling lama setakat ini iaitu 22 tahun. Beliau yang di lahirkan pada 25 december 1925 ini sebenarnya ada rahsianya yang tersendiri untuk kekal sihat meskipun usianya kini telah mencecah 90 Tahun.

5 Rahsia Tun Dr. Mahathir Kekal Sihat

#1 Tidak menghisap rokok

Ramai telah sedia maklum bahawa rokok itu berbahaya untuk kesihatan manusia. Ia bukan sahaja membahayakan diri si perokok sahaja. Malah boleh membahayakan orang sekeliling seperti ahli keluarga dan sebagainya.

Selain membahayakan kesihatan. Rokok juga kini telah di fatwakan haram tau..

Untuk info lanjut berkenaan rokok sili klik –> 10 Tips Berhenti Merokok

bahaya-rokok

 

#2 Tidak Minum Arak(alkohol)

Sebagai seorang muslim. Kita telah maklum bahawa arak itu haram di sisi agama ISLAM. Tetapi tahukah kita bahaya arak dari segi kesihatan? Di bawah ini adalah kesan terhadap Kesihatan bagi yang mengamalkan minum Arak.

  • Penyakit gastrik
  • Penyakit pankreas
  • Ulser peptik
  • Darah tinggi
  • Penyakit jantung
  • Penyakit saraf seperti sawan, kebas, hilang ingatan dan koma

#3 Bersederhana Dalam Pemakanan

Seperti apa yang di anjurkan oleh Islam. Nabi Muhammad S.A.W pernah berpesan bahawa “Berhenti Sebelum Kenyang”.

Maksud bersederhana ini sebenarnya tidaklah terhad kepada bilangan kuantiti yang kita ambil, tetapi kualiti makanan tersebut perlulah turut di ambil berat.

 #4 Pengambilan Multivitamin

Ada banyak sebab mengapa multivitamin baik untuk di amalkan bagi setiap orang. Dan salah satu rahsia Tun Dr. Mahathir menjaga kesihatannya adalah dengan mengamalkan Multivitamin jenama “Shaklee”. Wow.. Tun M pun makan shaklee 🙂

Untuk info lanjut berkenaan multivitamin sila klik –> Maklumat Multivitamin

#5 Tidur Mencukupi

Sebagai manusia biasa, kita di sarankan untuk tidur mencukupi setiap hari. Kajian menunjukkan bahawa, orang yang tidak cukup tidur lebih berisiko mendapat penyakit.

Baby smiling in bed with eyes closed and arms out.

Baby smiling in bed with eyes closed and arms out.

 

Itu adalah tips yang di kongsikan oleh Tun Dr. Mahathir. Jom tengok video di bawah untuk melihat temuramah bersama Tun Dr. Mahathir yang telah di terbitkan oleh TV3

 

Okay.. sampai sini sahaja perkongsian saya. Semoga berjumpa lagi di lain masa..

Artikel Best

Ada Masalah “Gemuk” Sejak Kecil? ̵... "Alhamdulillah, Seumur Hidup Saya Gemuk, Sekarang Saya Dah Kurus" - Shiem Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Hari ni saya nak berkongsi kisah ...
Bisnes Online: Shaklee MLM SCAM? Ada terlalu banyak peluang bisnes online yang wujud di zaman ini. Pelbagai syarikat wujud bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Ramai golongan pelajar ...
Aildlfitri di Kampung Halaman Kota Bharu, Kelantan... Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Apa khabar pembaca blog Nadia Musa? Saya doakan anda semua sihat di samping keluarga tersayang walafiat hendakny...
Set Sembelit Shaklee Merawat Sembelit Dengan Lembu... Sembelit adalah masalah yang biasa bagi ramai orang. Ia nampak macam simple tapi sangat memeritkan kepada pesakit yang menghidapnya. Sebab itu, hari i...
Warded di Columbia Asia Hospital Ketika Hamil Akib... Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Harini saya di warded di Columbia Asia Hospital di cawangan Setapak. Sehari sebelum tu saya dah pergi klinik seb...
Beli Produk Shaklee Secara Online Assalamualaikum & Salam Sejahtera.. Hari ni saya nak berkongsi bagaimana cara membeli produk shaklee secara online. Sangat mudah sebenarnya. Tapi...
Sungguh Merdu Suaramu Wahai Saudaraku Subhannallah... Sangat Merdu.  Semoga segala urusan beliau dipermudahkan.. Sumber dari FB: AS Sahibul Madinah Mohammad JamaluddinDia seorang hafiz...
Pengalaman dan Check Up Hamil di Triminister Perta... Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Alhamdulillah dah berakhir Triminister Pertama saya (1 minggu hingga 16 minggu @ 1 bulan hingga 3 bulan). Saya c...

Hi… Saya adalah penulis entri di atas.

Anda boleh follow saya dengan klik butang “sosial media” di bawah.

Atau, Saya juga boleh di hubungi melalui nombor telefon 019-6222 642.

Untuk whatsapp Klik butang whatsapp di bawah.

Klik Share Ya!!!

Comments are closed.