By June 23, 2015 Read More →

3 Kebaikan Minuman Elektrolit Untuk Ahli Sukan.

Minuman Elektrolit 3

Pernah dengar minuman Elektrolit? Rasanya macam ramai yang belum tahu. So, hari ini saya akan berkongsi dengan anda tentang Minuman Elektrolit.

Nama Minuman Elektrolit ini masih jarang di gunakan di kalangan masyarakat Malaysia. Di negara barat, ia juga di kenali sebagai “Sport Drink” (Minuman Sukan). Sebenarnya minuman elektrolit ini sangat popular dikalangan atlit & ahli sukan.

Sports drinks isolated against a white background

Gambar Hiasan

#1 Kepentingan Elektrolit

Elektrolit mengandungi natrium, potasium , kalsium , magnesium dan fosfat. Ia membawa cas elektrik yang mana ia bertanggungjawab untuk merangsang otot dan saraf.

Minuman Elektrolit juga mengawal jumlah cecair di seluruh badan kita yang membantu badan kita dalam fungsi sel, jumlah darah dan tekanan darah.

#2 Menambah Elektrolit

Bila anda kehilangan cecair dalam badan, anda juga akan kehilangan elektrolit. Orang dewasa yang normal mendapat banyak elektrolit dari makan makanan yang seimbang setiap hari.

Tetapi jika anda keluarkan peluh berlebihan dengan aktiviti fizikal, muntah-muntah atau cirit-birit, ia akan mengakibat kehilangan elektrolit lebih banyak daripada biasa. Apabila ini berlaku, minuman elektrolit dapat membantu mengembalikan mineral.

Setiap individu mempunyai jumlah yang berbeza dalam kehilangan elektrolit  setiap hari apabila mereka melakukan aktiviti yang memaksa mereka berpeluh .

#3 Tingkatkan Pengambilan Air

Minum Elektrolit menghalang badan kita daripada dehidrasi, bukan sahaja kerana minuman elektrolit membekalkan air semata,  tetapi  minuman elektrolit membantu membekalkan sodium yang merangsang badan kita supaya menyimpan air dalam badan untuk mencegah dehidrasi.

Jika anda bukan peminat air kosong, anda tak perlu risau kerana minuman elektrolit biasanya ada pelbagai rasa yang semestinya ia lebih sedap dari air kosong. 🙂

Apabila anda bersenam, atau jika anda berada di luar pada hari yang panas, air yang mencukupi adalah sangat penting untuk memastikan suhu badan anda sentiasa normal.

Apa Minuman Elektrolit Yang Kita Boleh Minum?

Seperti Saya sendiri, saya lebih suka menggunakan Minuman Elektrolit Terungul “Performance Drink”.

Kenapa suka Performance Drink ni?

Minuman Elektrolit

Antara sebab saya suka performance drink ini adalah sebab rasanya yang sedap.. :). Dan kelebihan lainnya adalah seperti berikut..

  1. Secara klinikalnya telah terbukti bahawa minuman elektrolit Performance Drink ini dapat menyokong lebih pantas dari air kosong biasa
  2. Ia mengandungi elektrolit yang lebih banyak dari jenama minuman hidrasi lainnya
  3. Mengandungi campuran Elektrolit OPTI-LTYE™ proprietari bersama campuran unik karbohidrat dapat memberikan tenaga segera untuk menyokong hidrasi dengan lebih optimum.
  4. Secara klinikalnya telah di uji. Ujian makmal yang di buat terhadap atlet dengan pencapaian cemerlang menunjukkan bahawa performance drink ini dapat mengurangkan kehilangan bendalir bagi meningkatkan hidrasi.
  5. Akhir sekali adalah kerana ia tidak mengandungi perasa tiruan, pemanis atau apa-apa bahan pengawet

Kat Mana Nak Dapat Minuman Elektrolit Ni?

Mesti tertanya-tanya kan macam mana nak dapat minuman ni. Senang je, anda boleh hubungi saya di nombor 019-6222 642 (din). InsyaAllah.. saya akan bantu anda mendapatkannya dengan pantas selaju Bugati Veyron. 🙂

Artikel Best

Alhamdulillah, Dah Jumpa Ubat Kencing Manis Paling... Cerita dalam entri kali ini saya akan berkongsi kepada anda semua macam mana kami temui Ubat Kencing Manis Paling Berkesan untuk abang saya yang sudah...
Ada Masalah “Gemuk” Sejak Kecil? ̵... "Alhamdulillah, Seumur Hidup Saya Gemuk, Sekarang Saya Dah Kurus" - Shiem Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Hari ni saya nak berkongsi kisah ...
Fly Port Luck Gathering 2016 Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera, Hari ni saya ada Fly Port Luck Gathering 2016 kat Nur Laman Bestari, Ulu Yam. Tujuan gathering ni adala...
Percutian Yang Di Taja Oleh Shaklee, The Palace of... Assalamualaikum w.b.t & Salam Sejahtera, Pada 5 June 2015, kali pertama saya dapat tiket percuma dari Shaklee untuk 3D2N percutian di 5 Star Ho...
6 Sebab Pelanggan Tidak Membeli, Dan Cara Mengatas... sumber daripada shogun 1) Mereka tak nampak nilai Setiap sesuatu yang berharga, ada nilanya. Setiap orang, ada penilaian berbeza. Bagi orang kur...
Sambutan Anniversary ke 6 di Avani Gold Coast Sepa... Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Hi pembaca blog Nadia Musa. Kali ni saya nak berkongsi tempat yang kami sambut Anniversary kami yang ke 6. Sam...
Saya Berjaya Turunkan 7.3Kg Dalam Sebulan. Anda??? Penulis:Mus Deanial Assalamualaikum.. & Salam Sejahtera.. Alhamdulillah.. syukur kepada Allah kerana masih berpeluang untuk berkongsi di blog in...

Hi… Saya adalah penulis entri di atas.

Anda boleh follow saya dengan klik butang “sosial media” di bawah.

Atau, Saya juga boleh di hubungi melalui nombor telefon 019-6222 642.

Untuk whatsapp Klik butang whatsapp di bawah.

Klik Share Ya!!!
Posted in: Umum & Pelbagai

Comments are closed.