By December 9, 2016 Read More →

Kebaikan Minyak Ikan Yang Mengandungi Omega 3 Untuk Ibu Hamil Dan Otak Bayi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Apa Itu Minyak Ikan

Minyak ikan terbuat dari hasil ekstrak hati ikan dan di jual dalam bentuk sirup atau kapsul. Minyak menjadi supplemen favorite kerana kandungan Omega 3 yang tinggi di dalamnya.

Minyak ikan juga mengandungi vitamin A dan D yang jugak di perlukan oleh badan kerana termasuk salah satu zat yang rendah kolestrol, banyak pakar pemakanan yang menyarankan minyak ikan di jadikan sebagai supplemen tambahan untuk kesihatan badan terutama untuk ibu hamil.

Apa Itu Omega 3

Omega 3 merupakan salah satu jenis lemak yang sangat di perlukan oleh badan. Tapi sayangnya, badan tidak dapat menghasilkan sendiri jenis lemak ini. Lemak ini hanya dapat melalui makanan atau supplemen yang kita makan.

Omega 3 tergolong dalam kumpulan asid lemak tepu yang penting yang mempunyai ikatan karbon-karbon berkembar pada kedudukan n-3 iaitu pada hujung methyl dalam molekulnya sebab tu di gelar Omega 3.

Omega 3 terdiri daripada tiga jenis asid lemak utama iaitu:

  • Eicosa Pentonic Acid (EPA)
  • Docosa Hexanoic Acid (DHA)
  • Alpha Linolenic Acid (ALA)

Banyak kajian mengesyorkan ibu hamil ambil DHA secukupnya untuk menampung keperluan bayi di dalam kandungan sebab bayi dalam perut kita tak boleh nak hasilkan DHA sendiri, so dia harapkan dari pemakanan ibu. Ada kajian antarabangsa berpendapat, DHA juga berupaya mencegah masalah tekanan ataupun postpartum depression di kalangan ibu-ibu selepas bersalin. Fungsi DHA dikatakan berupaya untuk stabilkan dan mengawal emosi wanita yang terganggu selepas bersalin.

Ibu hamil perlu mengambil 200-300 mg sehari untuk menampung keperluan dirinya dan bayi yang di kandungnya. Pengambilan supplemen minyak ikan mengandungi omega 3 yang juga salah satu yang di sarankan oleh www.babycentre.com

Menurut pakar pembangunan dan kesihatan kanak-kanak, Dr. William Sears pula, dalam kajiannya memberitahu DHA sangat penting untuk menjana otak si kecil kita sejak dari dalam kandungan sehingga lah ke tadika. Dalam tempoh ini, biasa otak anak-anak kita memang tengah berkembang pesat dan dengan pengambilan DHA boleh meningkatkan kecerdasan mereka.

Berdasarkan kajian yang di buat oleh sekumpulan penyelidik Universiti Oxford di Britian pula terhadap 362 kanak-kanak berusia 7 hingga 9 tahun mendapati kemampuan membaca kanak-kanak ini meningkat dalam tempoh 3 minggu selepas diberi minyak ikan dengan dos 600 mg selama 16 minggu.

Penyelidik kanan Universiti Oxford, Dr. Alex Rixardson berkata, makanan tambahan omega 3 terbukti dapat meningkatkan kemampuan membaca terutama di kalangan kanak-kanak yang lemah dalam pelajaran. Selain itu amalan pengambilan omega 3 juga dapat meningkatkan perhatian kanak-kanak hiperaktif, disleksia, autism, serta mereka yang mengalami masalah perkembangan koordinasi.

Ibu hamil boleh ambil omega 3 ketika hamil kerana ia akan di salurkan kepada bayi dalam kandungan. Selepas bayi lahir nanti, ibu boleh ambil juga dan khasiatnya akan ada dalam susu ibu. Bayi juga dapat khasiatnya. Selepas bayi berumur 1 tahun ke atas kita boleh bagi direct pada bayi.

Sumber Makanan Yang Kaya Dengan DHA

Sumber makanan yang paling kaya dengan DHA ialah lelemak ikan seperti salmoon, sardin, tuna, trout, herring, mackerel dan sebagainya. Ikan tidak menghasilkan DHA secara semulajadi tapi menerusi makannnya iaitu alga.

Terdapat juga sejumlah kecil DHA di dalam makanan seperti kekacang terutama biji matahari, biji labu, almond serta ayam, telur kuning, ketam dan udang.

Saya yang tengah hamil 18 minggu ni kadang-kadang tak termakan semua sumber-sumber semulajadi yang di nyatakan di atas setiap hari terutama ikan-ikan sebab kurang lalu makan ikan masa hamil ni. Sebelum hamil ikan memang kegemaran saya. Oleh itu saya ambil alternatif dengan makan Omega Guard Shaklee, minyak yang terbaik di dunia. Jom saya cerita pula kenapa saya memilih Omega Guard Shaklee berbanding brand-brand lain.

Mengapa Saya Memilih Omega Guard Shaklee

Omega Guard ialah minyak ikan terbaik di dunia. Omega Guard Terkenal dengan kebaikkannya. Omega Guard adalah minyak ikan yang terbaik di dunia. Omega Guard tidak sama dengan minyak ikan di pasaran. Jom baca perbezaannya:

  • Ultratulen dan bergred Farmaseutikal – Omega Guard di hasilkan melalui satu proses penyulingan 3 molekul yang memekatkan asid lemak omega 3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat dalam ikan
  • Omega Guard merupakan minyak ikan paling tulen kerana mengandungi satu rangkaian pebih 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain berbanding dengan minyak ikan lain. EPA menyihatkan jantung dan sendi, DHA penting bagi perkembangan dan fungsi-fungsi otak
  • Omega Guard di ekstrak dari ikan laut air sejuk (sardin, mackerel, herring, anchovies) di perairan Negara Jepun dan ia bukan di hasilkan daripada minyak ikan hati
  • Omegaguard adalah tiga kali lebih tumpat daripada ketumpatan minyak hati ikan – Bila tidak di hasilkan daripada hati ikan, bermakna Omega Guard juga sangat kurang toksik sebab hati ni kan tempat berkumpulnya segala toksik
  • Satu sajian Omega Guard membekalkan 950 mg asid lemak omega 3 EPA dan DHA
  • Softgel Omega Guard adalah halal. Semua produk Shaklee yang di jual di Malaysia terbukti halal, mendapatkan pensijilan Halal daripada Islamic Services of America (ISA), iaitu badan Islam luar negara yang turut di iktiraf oleh JAKIM
  • Jadi, ibu-ibu hamil tak payah pening cukup ke tak DHA semasa mengandung. Dengan pengambilan sebiji sehari Omega Guard ni InshaAllah ibu-ibu sihat, baby pun sihat dan bijak. Semua ibu mahukan yang terbaik untuk anak-anak kan

Manfaat Omega Guard Shaklee Kepada Ibu Hamil

  • Membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
  • Membantu perkembangan memori janin
  • DHA yang terkandung dalam Omega Guard Shaklee, merupakan nutrien utama untuk otak, sistem saraf dan retina bayi dalam kandungan
  • Mencegah kelahiran prematang, mengurangkan risiko pre-eklampsia dan boleh meningkatkan berat kelahiran bayi
  • Mengawal tahap kolestrol ibu hamil
  • Membantu mengawal berat badan secara semulajadi
  • Meningkatkan sistem pertahanan badan ibu, ibu jarang di jangkiti demam, selsema, batuk dan lain-lain

Saya doakan semoga ibu hamil dan bayi dalam dalam kandungan sihat sepanjang hamil sehingga bersalin dan bersalin dengan selamat kedua-duanya serta melalui proses berpantang dengan mudah dan tiada masalah. Aamiin

Kita hanya berusaha, ikhtiar, berdoa dan akhirnya bertawaakkal. Semuanya di atas izin Allah s.w.t.

Jika berminat boleh hubungi dan consult dengan saya Nadia 0192222642

mm

Bekas pelajar UIA dan Masih berkerja sepenuh masa sebagai accountant.

Part Time Business: Shaklee Independent Distributor dengan pendapatan yang agak lumayan. 🙂 (Master to Be).

Posted in: Info Hamil, Shaklee

Comments are closed.